Autism och specialintressen

Vad innebär ett speciellt intresse?

2015-09-19 06:58 #0 av: Skorpion76

En av de saker som är typiska för personer med autism är att de har speciella intressen. När du läser det hör kanske du tycker att det inte låter så konstigt eftersom varje hobby är speciell för var och en av oss. Självklart är det så och naturligtvis älskar man att ägna sig åt sin hobby, men det här är ändå lite mer än så.

Det är väldigt vanligt att personer med någon form av autism har ett eller ett par speciella intressen. Det innebär att personen ifråga har ett eller kanske två intressen som han eller hon verkligen grottar ner sig i och tar reda på allting om. Ibland blir det till och med så mycket att omgivningen tycker att det är jobbigt eftersom det blir alldeles för mycket och att ägna sig för mycket åt någonting inte är bra.  
Vi människor är sociala varelser och den som inte fungerar i sociala sammanhang blir väldigt lätt betraktad som konstig. Det är till exempel inte alls ovanligt att personen berättar om sitt speciella intresse och pratar på så mycket och länge att han eller hon inte märker att den han eller hon pratar med inte längre lyssnar.  eftersom den sociala biten inte fungerar blir det helt enkelt så att det speciella intresset blir en tillflyktsort. 

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2018-03-30 04:15 #1 av: Sniffe98

ni har glömt att lägga till att vi med autism också, inte kan förstå allting till 100 %, vilket gör att vi kanske gör, saker som vi inte, tycker om, vi kanske är för mer sällskap, av grannarna, men så blir, det konflikter, mer utav dom övriga tankar, käönns bäst, för mig, att ha, för mig, själv.

Anmäl
2018-05-28 12:12 #2 av: Thotis90

Jag har kost som specialintresse och har haft i 11 år. Jag har en boksamling på uppåt 100 böcker om kost, träning och hälsa. Jag fotograferar mat och letar ofta efter hälsosamma recept att laga, alternativt inspiration på bilder inom mat som jag skulle vilja kunna ta (är porträttfotograf sedan 7 år, så kunskaper om fotografering har jag redan. Dock är matfotografering nytt för mig). 

Behöver jag säga att jag studerar till dietist? Gapskrattar I skolan kan jag med andra ord prata om mitt intresse hur mycket som helst utan att vara konstig. Jätteskönt! 

Medarbetare på Bloggande, Endometrios, Ensamhet, Motionspepp och Ångestsjukdomar Stjärnor

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.