Autism

Sociala svårigheter

2015-10-04 07:15 #0 av: Skorpion76

Man brukar säga att personer med autism drar sig undan och har svårt för den sociala biten. Hur det är för andra människor vet inte jag. Jag kan bara tala för mig själv, men det här är i alla fall min teori. Det är mycket möjligt att någon tycker att jag har fel, men så här tror jag att det är.

I alla andra situationer finns det instruktioner. Om du till exempel ska sätta ihop en hylla finns det oftast en ritning på hur delarna ska sitta ihop. Om du köper hem en TV, stereoanläggning, elvisp eller andra tekniska prylar följer det med en instruktionsbok som förklarar hur den ska kopplas ihop och användas. Om du ska köra någonstans med bilen där du aldrig tidigare har varit följer du en karta och tittar efter hur du ska köra. Numera använder många människor GPS, men det är i princip samma sak. När du ska laga mat eller baka något tittar du på ett recept som ger dig instruktioner om hur du ska gå tillväga, men det sociala samspelet fungerar inte så. Där finns inga tydliga instruktioner och jag menar att det är förklaringen till att det inte fungerar. 

Så länge det finns instruktioner kan du alltid gå tillbaka och se efter vad du gjorde för fel om resultatet inte blev som du önskade. Glömde du något? Satte du ihop fel saker i fel ordning eller på fel sätt? om så är fallet kan du alltid gå tillbaka och göra om och göra rätt, men så fungerar inte det sociala samspelet eftersom där inte finns några som helst instruktioner som förklarar hur du ska gå tillväga.  nu finns det säkert någon som säger att det inte kan finnas några instruktioner i det sociala samspelet och det är möjligt. Det vet inte jag, men jag hävdar ändå att det är förklaringen till att det inte fungerar. 

Dessutom är det så att anledningen till att man drar sig undan är för att man ger upp. Tänk dig själv hur du skulle reagera om du gång på gång skulle mötas av ilska, irritation och negativ respons varje gång som du begick ett fel som du i andras ögon borde kunna låta bli eftersom du både är vuxen, klok och intelligent. Om man möter det gång på gång tär det på självkänslan och det får en verkligen att känna sig oduglig.  

Det här har ingenting med intelligens eller ålder att göra, utan om man har svårt för att läsa av och tolka sociala koder är det inte lätt. Jag är dessutom synskadad också och det innebär att jag begränsas på så sätt med.       

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2015-10-30 02:12 #1 av: komigentammie

Tycker det här var väldigt klockrent!
Känns som en förklaring på min partner med asperger. Skrattar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.