Utredning, vårdkontakter etc

Svårt att välja och sortera ut det viktigaste

2016-12-31 08:54 #0 av: Skorpion76

Om man har autism har man svårt för att välja och sortera ut det viktigaste i olika situationer. om man till exempel studerar ska man kunna läsa texter och sedan sortera ut det viktigaste i texterna, men det har den här gruppen av personer svårt för. Däremot ska man akta sig för att säga att de inte förstår uppmaningen att göra som de blir tillsagda. Problemet är snarare att de saknar förmågan att utföra den rätt.

Det heter stt för att kunna minska stressen och så vidare bör vi lära oss att sortera ut vad som är det viktigaste, men det är just det som den här gruppen av personer har svårt för. Det är ingen som heöst konst att lyda själva uppmaningen och att lova att göra som man blir tillsagd. Om man blir riktigt hårt styrd av någon som tycker sig ha rätten att bestämma över en säger man givetvis ja och lovar att försöka, men om man däremot saknar förmågan att sortera ut vad som är det viktigaste fungerar det helt enkelt inte att göra som man blir tillsagd.

Här kan jag ta mig själv som exempel. Om jag berättar någonting vill jag verkligen berätta allt och det resulteratr i att anteckningarna i min dagbok blir flera sidor långa. Jag vill inte missa någonting, men det gör också att jag skriver spaltkilometer. I ett avsnitt av Outsiders på Femman handlade det om en kille som hade AS. Han hade samlat på sig en hel mängd med kablar som han förvarade nere i källaren. Många av kablarna visste han till och med att han inte behövde, men han klrade ändå inte av att göra sig av med dem.   

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2017-01-23 19:30 #1 av: Calcifer

Vad baserar du egentligen sånt här på? Det du beskriver låter enbart som en uppfattning baserat enbart på DINA erfarenheter och inte människor med autism som grupp. Samla på saker kan vem som helst göra, har haft syskon som under en period som barn samlade på kapsyler - de hade noll användning för dem, de har inga diagnoser, men ändå hade de sopsäckar fyllda. Det är inget som är specifikt ihopkopplat med autism, även om det möjligtvis kan vara starkare hos vissa individer inom den diagnosen.

Sen angående att "sortera ut" (det jag antar du syftar på är mer att kunna summera istället för att beskriva saker i minsta detalj) är det något många människor har svårt för. Eller enkelt för. Det är inte heller nödvändigtvis ihopkopplat med autism. 

Personligen kan jag både summera eller beskriva i detalj, beroende på situationen. Jag gillar att vara extra tydlig, men har inga problem med summering.

Vart finns dina källor kring att detta skulle vara typiskt autism?

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-01-25 06:56 #2 av: Skorpion76

Här kommer en länk.
https://urskola.se/Produkter/172514-UR-Samtiden-Autismliknande-tillstand-Studenter-med-Aspergers-syndrom

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.