Övrigt

Läst nya boken av Paula Tilli?

2015-11-25 20:55 #0 av: fridelfina

Jag har begärt att mitt bibliotek tar hem denna nya bok som Paula Tilli har skrivit: http://www.adlibris.com/se/bok/att-vara-vuxen-med-aspergers-syndrom-om-identitet-relationer-och-vardagen-9789188099334

Nån som redan läst den och har några synpunkter?

Jag har en dotter med diagnos "Autismliknande tillstånd UNS" och tänkte att jag skulle läsa boken och sedan se om dotter vill läsa så att hon kan känna sig ok och inte så udda.

   
Anmäl
2015-11-25 20:56 #1 av: fridelfina

Eller om du inte läst den, har du andra bra böcker att rekommendera för oss? 

Dotter är 19 år och vågar inte riktigt ta stegen ut i världen nu när gymnasiet tagit slut och alla rutiner liksom bara försvann....

   
Anmäl
2015-11-27 14:39 #2 av: Garnnystanet

fridelfina - har ni funderat på att träffa en arbetsterapeut http://habilitering.se/lattlast/vi-som-jobbar-inom-habiliteringen/det-har-gor-arbetsterapeuten

Anmäl
2015-11-28 00:38 #3 av: fridelfina

Jo, vi har träffat tidigare, vart inget med det. Men nu har vi träffat en ny som funkar bra, och verkar förstå vad som behövs. vi ska få hem lite olika tidshjälpmedel som jag tror blir bra. En tavla med schema för planering och mer komihåg hjälp, typ mobil med speciella program....

   
Anmäl
2015-11-29 19:34 #4 av: portera

#1 Hej fridelfina!

Finns ett antal böcker på temat på stadsbilbioteket. Inger Jalakas  (2010) bok är inte så dum: Sex, kärlek & aspergers syndrom heter den, och handlar om mer än bara parrelationer. 

Anmäl
2015-11-30 16:44 #5 av: fridelfina

Åh, tackar för tipset! Bra att den inte bara handlar om parrelationer, det är ett ämne som trots åldern ligger långt borta!

   
Anmäl
2015-12-05 03:40 #6 av: portera

#5 Det kan verka långt borta, men att förstå sådant kan nog vara en del att 
bli bekväm med sig själv och att vara i jämnårigas sällskap. Kunskap, som det 
dock kan vara långt kvar innan man vill sätta i praktiken.  

Lycka till!

Anmäl
2015-12-05 21:15 #7 av: Loris M

#1 Den bästa boken i ämnet jag läst är Gunilla Gerlands En riktig människa. Vet inte om du känner till henne men hon har själv asperger. Idag jobbar hon som författare och föreläsare. Jag är specialpedagog från början och har fått massor med utbildning och läst massvis med böcker om olika diagnoser. Men det var först när jag läste den här boken (som är självbiografisk) som jag kom i närheten av att förstå vad det kan innebära att leva med asperger. 

Boken handlar om hennes upplevelser som barn och att växa upp med asperger med en oförstående omgivning. Hon skriver otroligt bra och talande och jag tror att din dotter skulle tycka om boken. Att hon skulle känna igen sig. Hon skriver väldigt mycket om sin familj och små och stora händelser. Men även skolan, lärare och kamrater. Hur enkla saker som vi andra inte ens reflekterar över kan skapa problem i vardagen. Som att veta vilken toalett hon ska välja i skolan. Boken är gripande tycker jag och den rekommenderar jag till både de som har asperger och de som är anhöriga.

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.