Off Topic

Konst som provocerar

2016-10-09 20:24 #0 av: Skorpion76

Jag har funderat en hel del på det här med konst som väcker starka känslor. Meningen med nästan all konst är väl egentligen att den ska väcka uppmärksamhet,  reaktioner och känslor, men ibland går det uppenbarligen för långt och det blir för mycket.  Som ni vet ritar jag bilder av par som dansar tryckare. och de personer som har sett mina bilder har tyckt att de har varit riktigt fina. En del säger att de väcker känslor och man kan även se på paren som dansar att de tycker om varandra. Det har varit riktigt roligt att höra. Det är alltid roligt att få höra positiv feedback på det man gör.  Det peppar en att vilja rita ännu fler bilder, men sedan finns det även konst som uppenbarligen väcker känslor som inte alltid är fullt lika positiva. 

En av bilderna som jag har ritat och även visar föreställer par som dansar och där en tjej i page frisyr fäller en elak kommentar om en annan tjejs kille som hon dansar med.  Min bild har fått kommentarer som att den skulle vara opassande och provocerande och självklart håller jag med om att bilden är stark. Den är väldigt uttrycksfull.  I min bild dansar paren till "The Lady in Red" med Chris DeBurgh och min bild ritade jag efter att jag hade blivit inspirerad av en brevfilm som jag hade sett i ungdomsprogrammet Bullen. Jag skrev till SVT och frågade vilken låt som ungdomarna dansar till i filmen och i min fråga skrev jag att jag trodde att det var antingen  "Lady In Red" med Chris DeBurgh eller "Nothing Compares 2 U" med Sinnead O'Connor, men det var den här låten. Se video nedan. Det var en för mig okänd låt, men den är mycket fin.

Kommentarerna som jag har fått kring min bild har som sagt varit att den är opassande och provocerande och när jag skrev till SVT tog jag även med min teckning för att ytterligare tydliggöra vilken brevfilm jag syftade på.  Min fråga väckte omedelbart reaktioner och min fråga togs bort. Jag bad om ursäkt och skrev att jag inte på något sätt är rasist.  Mitt enda syfte med att ta med min teckning i frågan var bara för att göra det tydligt vilken brevfilm som jag syftade på. 

Det här fick mig att tänka på en kvinna som hade gjort en bronsskulptur av en arg tant. Hon blev inspirerad av en bild i en tidning som föreställde en arg tant som slåss med handväskan. Tanten smäller till en nynazist i ansiktet med handväskan och hon tänkte sätta upp statyn i Växjö på en plats där, men fick inte det. Istället fick hon göra en ny skulptur med en snäll tant som står med en handväska över axeln. 
http://www.politism.se/content/uploads/2015/02/ta29cde6-1024x670.jpg
Den snälla tanten:
http://2.bp.blogspot.com/-vRJLbEqreeY/UW7Dg9ejQGI/AAAAAAAADd4/whggaYPNC9M/s1600/IMG_5406.JPG

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2016-10-15 14:13 #1 av: Calcifer

Tanten på bilden ville inte bli känd som någon slags motståndare till nazismen så det är bara bra att de lät bli att bygga en staty av det. 

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-01-23 19:09 #2 av: Skorpion76

#1 Ja, det har min lärare på skolan också berättat!

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.