Allmänt om Autism

Är detta autism?

2016-12-09 23:22 #0 av: Howling_Souls

Hej! Jag hoppas verkligen att någon kunnig om detta vill hjälpa mig att besvara denna frågan :) 

Jag undrar om det räknas att någon har autism om de faktiskt förstår sociala koder, social kommunikation, kan tolka ansiktsuttryck/kroppspråk, men inte pratar med okända personer? Ingår det i autism, eller är det bara blyghet? 

Tack för svar :)

Anmäl
2016-12-10 00:44 #1 av: Tjeja

Det låter spontant som mer än blyghet. Men om det är ett jätteöverhängande problem för personen i fråga kan det ju vara idé med att söka få en utredning ändå.

För är det till problem som hämmar det dagliga livet behöver man ju veta vad som är fel för att kunna underlätta och hjälpa den personen så mycket som möjligt ändå.

Sedan är det ju så att en person i autismspektrum med högfungerande autism kan ha lärt sig många olika sociala koder och ansiktsuttryck som en medveten inlärning för att underlätta sin sociala samvaro.

Det kan ju lätt tolkas av utomstående då som att personen kanske inte har problem, men problemet finns alltid där i grunden ändå så fort personen i fråga träffar på nya situationer som hen inte har hunnit lära in medvetet med avsikt ännu.

Säg till exempel kan en person med högfungerande autism kanske lära sig att tala inför en större grupp och hitta tekniker för att hantera det, men kan fortfarande ha jätteproblem när de möter individuella personer eftersom de aldrig vet i förväg hud den här nya personen skall tänka, känna och reagera. När man då inte ens kan utläsa den nya personens känslor och reaktioner blir det dubbelt så svårt.

Tänk dig själv ungefär som att du möter en ny prson för första gången som uttryckslöst och med monoton uttrycklös röst som en robot säger "jag är hungrig".

Då har du ingen aning om personen säger det för att hen är desperat hungrig och på väg att bli supergrinig om hen inte får mat snart, eller om hen säger det med positiv inställning för att hen ser fram emot att äta snart.

Tänk dig då att möta alla människor i nya situationer som om de vore neutrala robotar! Tänk då att allt du har att gå på är de ord personen faktiskt säger, helt utan att se personens uttryck eller höra tonläget på vad som sägs. Då blir orden bara enkla fakta som inte berättar något mer än just vad som sägs i orden. 

om personen sedan har ett annat sätt än dig att tänka som du aldrig träffat på förut kan du dessutom trampa i klaveret rejält utan att du ens vet om det precis som med kulturkrockar!

Hur en person med autism fungerar kan skilja sig väldigt mycket från hur en annan person med autism fungerar och klarar av. Därav att man idag heter autismspektrum istället för bara autism eller tex aspberger (högfungerande autism). Just för att det finns lika många variationer, på hur det tar sig i uttryck, i hur hög grad och i vilka områden i livet som det påverkar den drabbade personen, som det finns färgtoner i hela världens färgspektrum.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-12-10 15:27 #2 av: Howling_Souls

Tack Tjeja för ditt svar! :)

Anmäl
2017-03-14 21:36 #3 av: Lindzey100

Hmm tala med en läkare

Anmäl
2017-03-14 21:36 #4 av: Lindzey100

Hmm tala med en läkare

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.