Skolan

Vad har skolan för skyldigheter?

2017-02-28 07:31 #0 av: Sicalis

Tänkte att det var bäst att fråga här. Jag har en liten kille på nio år med autism och adhd. Han är normalbegåvad och går i vanlig skola men jag känner att skolan inte samarbetar med oss föräldrar alls. Pojken har resurs i skolan och vi klickar inte, hon är säkert snäll men det känns inte som att hon har någon erfarenhet av autistiska barn alls, när vi klagar får vi bara höra av rektor att "hon är den bästa resurs man kan ha och har extremt lång erfarenhet" jaha men om hon inte passar med just vår son då? Han slutar andra klass den här terminen och kan inte läsa mer än korta ord och när han skriver är det bara en röra av olika bokstäver i en salig blandning. Så fort jag påpekar det får jag bara höra "han är inte där än" "man kan inte stressa honom" nähä, men vad är planen för honom då? Om han fortfarande inte kan skriva när han slutar tredje klass, hur blir det då? Skolan säger att det inte finns några särskilda mål barnen ska ha uppnått i de olika årskurserna utan att det handlar om var och ens personliga takt, stämmer det? Hur går det isåfall ihop med att de börjar få betyg i sjätte klass? Hur fungerar det med ett barn i fjärde klass som inte kan skriva?
Pojken är smart, jag anser att det handlar om att de inte lär ut tillräckligt bra och inte orkar bry sig om honom. Vad ska man göra som förälder?

Anmäl
2017-02-28 07:50 #1 av: Niklas

Har ni övervägt en annan skola? Det finns skolor som är specialiserade på barn med autism, läs- och skrivsvårigheter, med mera.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2017-02-28 08:06 #2 av: Sicalis

Jo vi har funderat mycket på det, men det finns ingen sån skola i närheten där vi bor. Jag har ringt den enda skolan som finns häromkring för barn med autism och där var han inte välkommen för han har ingen utvecklingsstörning.

Anmäl
2017-02-28 08:09 #3 av: _Fisken

Det där känner jag igen. De menar att barnen har olika mognadstakt som jag förstår. Om barnet inte kan läsa/skriva i fjärde klass så kanske det beror på att det inte går att pressa barnet ifråga om att lära sig (eller att de använder fel metod) eller så har läraren en annan plan för barnet. Hur som helst så hamnar det hos föräldrarna att gör det som känns bäst för barnet och att begära ett samråd med rektor och lärare där skolan får förklara sig tycker jag man kan börja med. Att avkräva ett svar är inte för mkt begärt tkr jag. Det gäller ju ens barn!

Anmäl
2017-02-28 11:00 #4 av: Niklas

#2: Det kanske finns i någon angränsande kommun?

Du kan också ställa frågan på Förskolan iFokus. De kan mycket om skolor i allmänhet, inte bara om förskolan.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2017-02-28 11:34 #5 av: Sicalis

Nu har det kört ihop sig helt med skolan, känner mig helt förtvivlad. Det har sedan länge varit ett skolmöte inplanerat till idag då vi ska gå igenom en handlingsplan för honom. Så igår eftermiddag fick jag veta att vi står utan barnvakt den halvtimme som är kvar på mötet när pojken inte har skola.
Försökte få tag på hans resurs för att höra om han kunde vara på fritids den stunden men hon vägrade svara, trots att jag skickade meddelandet vid fem. Pojken blev upprörd då han inte visste vad som skulle hända och jag fick förklara många gånger att det inte var någon fara, att jag hämtar honom när han slutar och att han får sitta med sin iPad och hörlurar i samma rum som mig när vi har mötet. Imorse var han fortfarande orolig men gick ändå till skolan, en timme senare ringer resursen att jag får hämta för han hade sprungit på toa och att magen krånglat.
Jag förklarade för henne att hans mage alltid reagerar så när han blir orolig och att han blev det när hon inte svarade igår. Hon ville ställa in mötet för hon var säker på att det var magsjuka men jag sa att vi kan väl iallafall avvakta lite och se. Kommer hem med en pigg kille utan minsta magont, varken toa spring eller något när vi kom hem. Stunden efter ringer rektorn och talar om att mötet är instället för pojken får absolut inte vara med när han har magsjuka.
Jag förklarar att han inte har det, är pigg och frisk men blev stressad när det körde ihop sig igår. Rektorn är obeveklig, mötet är inställt och därmed basta. Det här är bara toppen på ett isberg, vi föräldrar har aldrig klickat med resursen men rektorn vägrar lyssna och nu känns det ändå värre. Enligt rektorn behöver inte resursen svara på meddelanden utanför skoltid, men resursen svarar inte under skoltid heller så hur ska en normal kontakt kunna ske?

Anmäl
2017-02-28 12:14 #6 av: Niklas

Frågade du när mötet ska äga rum i stället?

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2017-02-28 12:33 #7 av: Sicalis

Japp, fick bara svaret att jag kommer få information om det. Egentligen vill jag byta skola men jag är så rädd att det ska skada pojken med en sådan enorm omställning.

Anmäl
2017-02-28 12:36 #8 av: Niklas

Hittar ni rätt skola kommer det säkert att bli bättre även om det är en omställning för honom. Det betyder ju att han har en trygg plats, där personalen förstår honom, att komma till varje dag.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2017-02-28 16:48 #9 av: _Fisken

Jag utgår från att barnet är på en större skola? Mindre skolor o byskolor brukar ha sämre möjlighet att ge hjälp.

Anmäl
2017-02-28 21:32 #10 av: Isalel

Vår son går på en skola där han har fantastiska resurser och personal som är genuint intresserade av att lära sig mer om hur hans funktionsnedsättningar kan lindras och vi har haft bra samarbete hela tiden.

Han har autismsdiagnos med normalbegåvning och ADD. Mitt tips är att om ni inte får till en bra kommunikation med skolan trots flera försök, är att byta skola! Det krävs stöd i alla led i skolan även från rektorns sida om allt ska gå så bra det kan gå!

Annars, försök att höra om HAB kan vara med på något skolmöte om ni har svårt att få dom att förstå hur ert barns funktionsnedsättning kan yttra sig och hur man bäst kan kommunicera med barnet för att lära sig?

I sista hand skulle jag kontakta Skolverket för utredning om ni får de stöd ni har rätt till.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.