Skolan

Hjälp i skolan

2018-12-19 16:41 #0 av: Diiziz

Hej, jag är en tjej på tolv år som går i sexan och har aspergers. Just nu så får jag ingen hjälp i skolan och vissa saker är jobbiga för mig, nu har vi ju fått våra första betyg och jag är jättestessad, många av mina klasskompisar har bättre betyg än mig. Men i alla fall, på långa skoldagar så är jag alltid väldigt trött sista lektionen och kan inte koncentrera mig. Jag har pratat med min lärare men hon säger bara "gör ditt bästa". (jag har även svårt med andra saker) vad ska jag göra?

Anmäl
2018-12-19 16:50 #1 av: Niklas

Går du i en vanlig skola?

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2018-12-19 16:57 #2 av: Diiziz

Ja, jag går i en vanlig skola.

Anmäl
2018-12-19 17:16 #3 av: Cragan

anpassad skolgång är nog något din vårdnadshavare och skolan din skulle behöva diskutera med dig.

https://www.skolverket.se/regler-och-ansvar/ansvar-i-skolfragor/extra-anpassningar-och-sarskilt-stod-i-skolanAnmäl
2018-12-19 17:26 #4 av: Diiziz

Tack! Ska prata med mamma snart (:

Anmäl
2018-12-19 20:27 #5 av: Cragan

#4 lycka till   
för mig som fick diagnosen asperger som vuxen så hade jag aldrig det alternativet o med så hade jag nog haft mindre frånvaro från 7an o uppåt låg på 75% frånvaro 7an-9an hade garanterat haft frånvaro ändå men troligen inte riktigt så mycketAnmäl
2018-12-20 11:10 #6 av: Rovfisk

#0 Du har rätt att få all hjälp och de anpassningar som fungerar för dig i skolan. Skolan är skyldig att lägga upp din skolgång och kartlägga vari dina största problem sitter.

Prata med dina föräldrar och be att få ett möte med rektor och klasslärare, samt dina föräldrar. Skolan SKALL lösa din situation så du orkar vara i skolan. Är du inskriven på BUP så hjar ni rätt att kräva att en representant (kurator, psykolog o.l) följer med på mötet.

Om inte skolan ser till att du får den hjälp och det stöd du behöver, så kan ni även kontakta skolinspektionen. Men det är sista utvägen.

Vi blev tvungen att koppla in dem, när dottern hade 100% frånvaro under en längre tid, och skolan inte löste det.

Jag har 2 barn med Autism/asberger, pojken (16) fick sin diagnos ganska sent, han hade hunnit fylla 14, och han hade stora bekymmer i skolan. Frånvaron har legat på kring 60-80%. Han fick hjälp när hans diagnos blev klar, och sedan dess har han lyckats hämta upp sig, och går nu på gymnasiet i första ring, och han klarar det jättefint.

Det är värre med dottern (10) hon är inte färdigutredd ännu, och det största problemet är den sociala biten. Hon är normal till högpresterande i skolan (beroende på ämne) men hon fixar inte att sitta i ett rum med massa andra människor och och blir det stimmigt dessutom, eller oväntade ändringar så går hon in i blockering eller låsning, varpå hon då blir helt okontaktbar.

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2019-01-01 15:55 #7 av: Rovfisk

Hur går det för dig ? har ni hunnit få besked om möte eller liknande när skolorna nu börjar igen ?

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2019-01-01 20:43 #8 av: Diiziz

Det går inte så bra /: Mamma säger att vi ska ta det när skolan börjar igen (men jag ska prata lite med henne om vad jag behöver för hjälp och så)

Anmäl
2019-01-02 12:21 #9 av: Rovfisk

Jag hoppas att du får den hjälp du behöver, men se till att ni får ett möte ganska omgående efter skolstart, och att skolan gör en kartläggning över dina svårigheter och även dina styrkor.

Lycka till.

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2019-01-05 21:05 #10 av: CaFe

Hej!

Kanske är detta något som redan är gjort men eftersom det är enormt viktigt och tyvärr missas ofta vill jag lyfta fram det.

Det är mycket viktigt att du får din syn undersökt hos skelningsspecialist, alltså inte vanlig optiker.

Dina autism-symptom kan delvis eller till stor del bero på en dold skelning, tyvärr blir många feldiagnostiserade. Detta är speciellt vanligt vid ADHD, ADD och dyslexi, men många symptom korsar också autism.

Dold skelning gör bl.a. att man blir trött, får svårt att koncentrera sig, problem med att ta in information, läsa, m.m. Symptomen kan påverka väldigt mycket och misstas för problem med inlärning etc.

Man märker ofta ingen skillnad i synskärpan så vanliga synundersökningar upptäcker aldrig problemet.

Alltså, boka tid hos Ortoptist (skelningsspecialist) för att utesluta dold skelning.

Om du undrar något så guidar jag gärna, har själv dold skelning.

Anmäl
2019-01-06 10:28 #11 av: Diiziz

Jag är inte expert, men jag skelar och jag vet om det (har glasögon) Jag vet inte om det är samma sak som du skriver om men ja

Anmäl
2019-01-06 10:32 #12 av: Diiziz

Och jag har bara problem med att ta in information om det är något som jag inte är intresserad av. Har inget problem alls med läsningen heller, (Jag läser inte, jag ser liksom vad som står)

Anmäl
2019-01-06 12:45 #13 av: CaFe

Okej.

Vet du om du har prisma-glasögon eller vanliga glasögon?

Anmäl
2019-01-06 16:38 #14 av: Diiziz

Nej, det vet jag inte.

Anmäl
2019-01-06 17:09 #15 av: CaFe

Förstår, det är inte så lätt att veta det. Du kan höra med din mamma om du har prismaglasögon. Det är speciella glasögon för skelning, man provar ut dem på ögonklinik ofta med ögonläkare.

Du kan läsa lite om besvären på denna länk:

https://medicinskoptik.se/vanliga-ogonsjukdomar/samsynsproblem/

Läs långt ner under rubriken "tänk på hur det kan påverka livet".

Visa gärna sidan för din mamma om du vill, kan vara bra att undersöka vidare bara för att vara säker på att din trötthet och koncentration inte beror på det.

PS. Dold skelning betyder inte att man ser dåligt eller oskarpt, utan att ögonen inte samarbetar och det är svårt att märka det själv.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.