Aspergers Syndrom

Läkemedel vid Aspergers syndrom?

2019-05-06 12:44 #0 av: Admantine

Jag har precis fått diagnosen vid 60 års ålder och hade ingen aning om vad det innebär innan dess. Nu vet jag lite mer men har fortfarande många frågor om det.

Jag fick diagnosen ADD för 8 år sedan och har både Concerta och Ritalin. De senaste 3 åren har jag levt i ett helvete av oro, ångest och depression. Jag vägrar äta antidepressiva preparat för de fungerar inte men har fått hyfsad lindring av Lyrica men långt ifrån bra.
Det jag har upptäckt är att Concerta ökar ångest men Ritalin är bättre och håller mig vaken.

Finns det något läkemedel som är vanligt vid just Asperger?

Anmäl
2019-05-06 12:58 #1 av: Grace2009

Vad jag vet, är asperger i sig inger man medicinerar. Däremot kan man medicinera symtom man har av sitt syndrom. Ångestdämpande/antidepp är nog ganska vanligt, en del som har svårt att somna får medicin för det att ta på kvällen.

Anmäl
2019-05-06 13:04 #2 av: Hera

Som #1 skriver är ssri och snri vanligt. Även tex sobril vid behov och sömntabletter. Men inget är för själva AS, utan problem man kan ha vid sidan om.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2019-05-07 07:45 #3 av: Rovfisk

Som skrivet ovan, Asberger i sig, medicinerar man inte. men däremot symptomen. Sonen som har Aspberger för insomningstabletter och ångestdämpande, han får även KBT behandling.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler och Autism

Arrangör Sundsvalls terrariemässa - STM ( reptil.hemsida24.se )

Anmäl
2019-05-09 12:05 #4 av: Niklas

#0: Fungerar inte antidepressiva mediciner för att du har prövat dem eller av någon annan anledning?

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2019-08-26 19:02 #5 av: Aussievän

Metylfenidat (Concerta/Ritalin) är värdelöst för egen del. Jag har Aspergers syndrom och får centralstimulantia för att öka motivationen och orken vad gäller såväl ”vardagliga sysslor” som negligeras , som arbete i form av överklaganden och övriga juridiska spörsmål. Tilläggas bör att jag hamnade relativt högt på BROWN ADD-RS, men inte så pass till den grad att jag fick ”plusmeny” i form av ytterligare en diagnos.

Jag började med dexamfetamin, Attentin, men blev förstoppad. Efter utredning (under uppehåll) där allt visade sig vara i toppskick, utöver en minimalt förhöjd kalciumhalt, vilket med största sannolikhet var boven, propsade min behandlande psykiatriker att jag skulle utvärdera metylfenidat istället (Concerta depottablett).

Redan på 18 mg fick jag vidriga biverkningar i form av insomnia, kraftiga huvudvärksattacker samt vertigo. Efter dosökning ökade biverkningarna exponentiellt och inför nästa avstämning med sjuksköterska så ökade jag ytterligare ett steg; 54 mg d.v.s. Eftersom detta är den dos man slutligen landar på och som skulle bli nästa steg ökade jag i två dagar för att ge det en ärlig chans. Återigen en exponentiell ökning av biverkningarna (som dessutom kändes av flera dygn efteråt p.g.a. hur kraftiga de var) varpå jag kontaktade sjuksköterskan och meddelade att jag slutade med dem omgående och återgick till dexamfetamin.

Tyvärr bekräftade detta mina fördomar och förväntningar på preparatet då två vänner äter det; den ena har ADD och tycker att det fungerar ”för bra”, men anser det inte vara värt det p.g.a. alla biverkningar.
Den andra har kraftig, väldigt tydligt märkbar (uppenbar enligt mig) ADHD och verkligen behöver medicinen, men även han funderar på att sluta, trots god effekt just p.g.a. biverkningarna.

Jag har levt med depression och ångest i många år och har ingenting emot antidepressiva läkemedel. Jag äter i dagsläget escitalopram 20 mg och lamotrigin 300 mg (200+100) och har diazepam v.b. när ångesten blir för stark.
Tack vare amfetaminsaltet så har min ångestnivå sjunkit och således även intaget av diazepam. Som tillägg har jag zopiklon och melatonin för sömnen samt ett kedjetäcke, vilket i sig är ett underverk för sömnen.
Jag vill starkt rekommendera dexamfetamin. Det finns som korttidsverkande preparat i form av Attentin och långtidsverkande i form av Elvanse (lisdexamfetamin). Utan att ha någon som helst insikt i din bakgrund bör tilläggas att du kan stöta på patrull om du har en missbrukshistorik.

Jag hoppas att mitt relativt längs inlägg kan vara till någon hjälp vad gäller vidare medicinering eller diskussioner därom.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.